10 000 tunnin sääntö on tutkimuksissa useilla aloilla todettu lainalaisuus, jonka mukaan alansa huippuasiantuntijaksi (erinomainen ymmärrys alasta) kehittyminen edellyttää 10 000 tuntia keskittynyttä harjoittelua. Päivittäinen harjoittelumäärä voi olla korkeintaan 4 tuntia. (Sydänmaanlakka 2009, 110-111.)
Työelämässä puhutaan siitä, että alansa huippuasiantuntijaksi voi kehittyä kymmenessä vuodessa (Sydänmaanlakka 2009, 110). Huippujuoksijaksi kehittyminen kestää Lasse Virénin arvion mukaan noin 8 vuotta (Saari 1979, 214). Kielitaidon täydellisen oppimiseen sanotaan menevän noin 8 vuotta.
Alasta saavutettava ymmärrys on 2 000 tunnin harjoittelulla vähäinen, 5 000 tunnin harjoittelulla kohtalainen ja 8 000 tunnin harjoittelulla hyvä. Huippuasiantuntijoiksi kehittyneille on tunnusomaista voimakas sisäinen motivaatio. (Sydänmaanlakka 2009, 110-111.)
Myös Pikku prinssissä todetaan asioiden vaativan aikansa: "C'est le temps que tu as perdu pour ta rose qui fait ta rose si importante." (De Saint-Exupéry ei painovuotta, 65). (Jos et vietä aikaa ruususi kanssa, se ei tule sinulle tärkeäksi. Suomennos paidaton juoksija oulu.)
Pohdinta: On olemassa lentävä lause: "Menestys tulee ennen työtä vain sanakirjassa." (ei tekijää ei julkaisuvuotta, ei sivunumeroa).
4 tunnin päivittäinen harjoittelumäärä tulee siitä, että ihminen voi päivittäin keskittyä täydellisesti korkeintaan tämän ajan. Joka väittää keskittyvänsä 8 tuntia joka päivä viikosta toiseen - suoraan sanoen valehteloo. Ja raakasti valehtelooki.
KIRJALLISET LÄHTEET:
De Saint-Exupéry, Antoine. Ei painovuotta. Le Petit Prince. China: A Harvest Book Harcourt, Inc.
Saari, Mauno. 1979. Juoksemisen salaisuudet. Keuruu: Otava. (Lasse Virénin urasta kertova teos). Saatavuus: Oulun kaupunginkirjasto, maakuntakirjasto.
Sydänmaanlakka, Pentti. 2009. JATKUVA uudistuminen Luovuuden ja innovaation johtaminen. Hämeenlinna: Talentum Media Oy. Saatavuus: OAMK Liiketalouden kirjasto.
Onhan yhä jaloviinaa
13 vuotta sitten