lauantai 30. toukokuuta 2009

Juoksutekniikka (Virén)

Lasse Virén on kestävyysjuoksija. Lasse Virénin juoksutekniikalle oli tyypillistä matala askel jossa polvi tai jalkaterä ei nouse kovin ylös (kämmenen verran viereiseen polveen verrattuna). Virénin juoksutekniikka oli taloudellinen. (Haikola 2003, 318-319.)

Virénin juoksutekniikkaan kuuluu muun muassa seuraavat tekniset ratkaisut:
1. Juoksun liikeradat ovat suoraviivaiset.
2. Eteenpäin vievään työhön ja kehon asennon säilyttämiseen osallistumattomat lihakset ovat rentoja.
3. Leuka painetaan lievästi kaulaa vasten hengityksen helpottamiseksi.
4. Ylävartalo on hieman etunojassa ja lantio on riittävän edessä. Ylävartalo kiertyy tukien lantion liikkuvuutta ja jalkojen ojennusta.
5. Hartiat ovat alhaalla ja rentoutuneet. Käsivarret liikkuvat vapaasti ja lähellä kylkiä kohtalaisen suppeilla liikeradoilla.
6. Käsivarsien koukistuskulma on sellainen, että kyynärvarret ovat vaakasuorassa (tai muussa kulmassa askelrytmin niin vaatiessa).
7. Ranteet ovat rennot ja peukalot painettuina kevyesti etusormia vastaan.
8. Loppuun viety ja voiman eteenpäin suuntaava ponnistus, jonka aikana ponnistamatton jalka siirtyy eteenpäin jalkaterän ollessa rento.
9. Askeltaminen tapahtuu niin, että jalkaterien välinen etäisyys on hyvä. Juostaessa maratonviivaa pitkin, jalkojen sisäsyrjät ovat kosketuksissa viivaan.
10. Askeltavan jalan kosketus maahan on ulkosyrjävoittoinen ja kosketus tapahtuu koko jalkapohjalla. Jalan kosketus on tukeva vartalon painon siirtyessä se yli. (Haikola 2003, 318-319.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Haikola, Rolf. 2003. Lasse Virénin menestyksen portaat. Jyväskylä: Ajatus Kirjat. Saatavuus: Oulun kaupunginkirjasto, maakuntakirjasto.