lauantai 30. toukokuuta 2009

Raskaan rasituksen jälkeinen tankkaus

Raskaan rasituksen jälkeinen tankkaus on ravitsemuksellinen toimenpide, jonka tarkoituksena on palauttaa kehon neste- ja energiavarastot tavanomaiselle tasolle. Tankkaus alkaa nestevarastojen palauttamisella ja jatkuu sitten hiilihydraattivarastojen palauttamisella. (Haikola 2003, 428.)

Raskaan rasituksen jälkeen juoksija on väsynyt ja hänen elimistönsä on kuivunut ja kivulias. Tämä tila voidaan saavuttaa muun muassa maratonjuoksulla. (Pekola 2003, 142.)

Raskaan rasituksen (muun muassa kunnon äärirajoilla tapahtuva maratonjuoksu) jälkeen vatsa on hapan ja tyhjä ja lihaksissa on runsaasti aineenvaihdunnan kuona-aineita. Elimistön elektrolyyttimäärä on korkea elimistön kuivumisen takia ja glukogeenivarastot tyhjät. (Haikoka 2003, 428.)

Maratonjuoksun tärkein palauttava toimenpide on nestetankkaus (Pekola 2003, 142). Nestetankkaus tapahtuu nauttimalla puhdasta noin 10 Celsiusasteita vettä pieninä annoksina. Melkein kaikki veteen lisätyt aineet heikentävät sen imeytymistä. (Haikola 2003, 426-428.) Liiallinen nestetankkaus voi johtaa niin sanottuun vesimyrkytykseen (Pekola 2003, 142).

Kestävyyssuorituksen aikana on huolehdittava sekä suolatasapainosta että nestetasapainosta. Kestävyyssuorituksen aikana keho menettää hien mukana nestettä ja natriumkloridia. Kehon ensisijainen tavoite on täydentää suolojen (tässä: natriumkloridin) puute ja nestevajaus korjaantuu vain suolatasapainon palautumisen jälkeen. (Pekola 2003, 142.)

Raskaan rasituksen aikana kuivunut elimistö aiheuttaa häiriöitä munuaisten toiminnassa. Natriunkloridin ja veden tankkaaminen saa yleensä aikaan munuaisten toiminnan palautumisen. Natriumkloredeja saadaan muun muassa "pienistä suolaisista välipaloista" ja "urheilujuomista". (Pekola 2003, 142-143.)

Diureettien käyttöä (esimerkiksi kahvi, tee, alkoholi) ei voida pitää raskaan rasituksen jälkeen suositeltavina menetelminä nesteen poistamiseksi kehosta raskaan rasituksen jälkeen. (Pekola 2003, 143.)

Kun elimistön nestetasapaino on palautunut, voidaan aloittaa hiilihydraattivarastojen palauttaminen. Tämä voidaan tehdä muun muassa urheilujuomalla, kokojyvätuotteilla (tai pastalla), myslillä, myslipatukoilla, omenalla tai banaanilla. (Haikola 2003, 428.) Energiavarastot täydentyvät usean päivän aikana, toisin kuin nestevarastot (Pekola 2003, 143.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Haikola, Rolf. 2003. Lasse Virénin menestyksen portaat. Jyväskylä: Ajatus Kirjat. Saatavuus: Oulun kaupunginkirjasto, maakuntakirjasto.
Pekola, Tapio (toim.). 2003. Maraton. Forssa: Juoksija-lehti.