Ihmedieetti on harhaluuloihin ja toiveajatteluun perustuva painon vähentämiseen tarkoitettu yleensä tehoton pikamenetelmä. Tavanomaisesti ihmedieetti aiheuttaa terveydelle haitallisen ravitsemusepätasapainon ja se on erittäin kallis. (Soisalo 2005, 36-37.)
Ihmedieetin jälkeen paino palautuu tavallisesti aikaisemmalle tasolle tai ylittää sen, koska henkilö ei ole muuttanut elintapojaan ravinnon energiansaannin ja liikunnan suhteen. Tämä niin kutsuttu jojo-ilmiö on vakaata ylipainoisuutta haitallisempi ilmiö. (ei tekijää, ei julkaisuvuotta, ei sivunumeroa.)
Ihmedieetti perustuu väittämään, joka vaikuttaa sinällään järkeenkäyvältä, mutta joka ei kestä lähempää ravitsemuksellista tarkastelua. Tällaisia väittämiä voivat olla muun muassa:
1. Leipä lihottaa,
2. Peruna lihottaa,
3. Proteiinit laihduttavat aina, hiilihydraatit lisäävät aina painoa,
4. Voi on luonnollisempaa rasvaa kuin margariini,
5. Samalla aterialla voi syödä vain rasvaa tai hiilihydraatteja,
6. Liikunta ei auta painonhallinnassa, ja
7. Hiilihydraattien välttäminen on paras tapa vähentää painoa. (Soisalo 2005, 36-37.)
Perinteisiä ihmedieettejä ovat muun muassa kaalikeittodieetti, GI-ruokavalio, Atkinsin dieetti, Montignac- ja Zone-dieetti ja Golden Productionsin ravintotiivistedieetti. Lista on hyvin pitkä. (ei tekijää, ei julkaisuvuotta, ei sivunumeroa ja Soisalo 2005, 36-37.)
Painonhallinta voidaan yleensä saavuttaa noudattamalla tasapainoista ruokavaliota ja liikunnan määrään lisäämällä. Painonhallinnassa vuosi on yleensä lyhyt ajanjakso. (ei tekijää, ei julkaisuvuotta, ei sivunumeroa ja Soisalo 2005, 36-37.)
KIRJALLISET LÄHTEET:
Soisalo, Soini. 1/2005. Kotilääkäri. Ei vuosikertatietoa. Sivut 36-37.
Onhan yhä jaloviinaa
13 vuotta sitten