sunnuntai 31. toukokuuta 2009

Juoksutaktiikka

Juoksutaktiikka on juoksijan kilpailutilanteessa sen tilanteiden ja olosuhteiden perusteella tekemien päätösten ja käyttöönottamien keinojen kokonaisuus. Juoksutaktiikan perusteena ovat juoksijan harjoittelun kautta hankitut fyysiset, psyykkiset, taktiset ja teknilliset valmiudet. Juoksutaktiikan avulla juoksija saavuttaa tavoitteensa. (Haikola 2003, 355.)

Juoksutaktiikan osa-alueet ovat:
1. Oma toiminta niin, että vastustajan toiminta vaikeutuu tai epäonnistuu,
2. Vastustajan psyykkisten ja fyysisten heikkouksien hyödyntäminen, ja
3. Olosuhteisiin sopeutuminen. (Jalamo 1986, 135.)

Oikea juoksutaktiikka saattaa vastustajan hänelle epämiellyttävään tilanteeseen, joka vie hänen uskonsa saavuttaa voitto. Juoksutaktiikka on onnistuneinta silloin, kun vastustaja luovuttaa. (Jalamo 1986, 135.)

Juoksutaktiikka perustuu kilpailussa havainto- ja huomiokyvyn käyttöön sekä juoksijan älyyn ja kykyyn soveltaa taktista ajattelua. Tehokas juoksutaktiikka on koko kilpailun ajan tosiasiat tunnustavaa, laskelmoivaa ja kylmää. Juoksutaktiikka opitaan parhaiten osallistumalla kilpailuihin. (Haikola 2003, 351-355.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Haikola, Rolf. 2003. Lasse Virénin menestyksen portaat. Jyväskylä: Ajatus Kirjat. Saatavuus: Oulun kaupunginkirjasto, maakuntakirjasto.
Jalamo, Ilpo. 1986. Karate-Jutsu. Heinola: Heinola-Kustannus Oy. Saatavuus: Oulun kaupunginkirjasto, Karjasillan toimipiste.