tiistai 26. toukokuuta 2009

Valmennusote

Valmennusote on valmentajan vallankäyttötapa valmennettavaansa kohtaan. Valmennusotteen ääripäitä ovat autoritäärinen (käskyttävä) ja demokraattinen (vuorovaikutteinen) valmennusote. (Heino 2000, 101-106.)

Autoritäärisen valmennusotteen etuna on nopea päätöksenteko. Sen haittoja ovat etäinen kommunikaatiosuhde ja se, että urheilijasta ei kehity oman valmennuksensa asiantuntijaa. Autoritäärisessä valmennuksessa on yleistä valmennussuhteen päättyminen henkilösuhteiden katkeamisen vuoksi. (Heino 2000, 101-103.)

Demokraattisen valmennusotteen etuna on viestintä. Sen haittoja voivat olla tavoitteiden saavuttamattomuus, kyvyttömyys ongelmien esiintuomiseen ja keskustelun jatkaminen tilanteissa, joissa se on tarpeetonta. Nuori urheilija voi olla epäkypsä toimimaan keskustelijana. (Heino 2000, 103-106.)

Joukkuelajeissa suositellaan käytettäväksi autoritääristä valmennusotetta joukkueen ryhmäytymisen varmistamiseksi. Yksilölajeissa demokraattinen valmennusote on autoritääristä yleisempi. (Heino 2000, 106.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Heino, Seppo. 2000. Valmentautumisen psykologia. VK-Kustannus: Gummerus. Saatavuus: Oulun kaupunginkirjasto, maakuntakirjasto.