perjantai 29. toukokuuta 2009

Ravinto: Vihreät pavut

Vihreät pavut (suku phaseolus, heimo Leguminosae) ovat viljeltäviin elintarvikkeisiin kuuluva kasvikunnan tuote. (Tiainen, Väänänen, Mäkelä, Mäkinen & Pöyhönen 1983, 920).

Vihreiden papujen ravintosisältö on
- Hiilihydraatteja 4%,
- Proteiineja 2%,
- Rasvaa 0,1% ja
- Energiaa 100 kJ / 100 g. (Rainbow, tuotepakkaus)

Vihreät pavut sisältävät runsaasti foolihappoa, joka on serotoniinin esiaste. (ei tekijää, ei julkaisupaikkaa, ei julkaisuvuotta.)

Pohdinta: Rainbow vihreiden papujen valmistus ateriaksi tapahtuu avaamalla tölkki ja valuttamalla säilöntäneste suolaliemi pois. Tämän jälkeen elintarvike huudellaan puhtaalla vedellä. Vihreitä papuja voidaan nauttia lämmitettyinä ateria lisukkeina tai viileinä (jääkaappilämpöisinä) salaatin tapaan.

Vihreät pavut soveltuvat aterioihin sellaisinaan tai lisukkeina.

KIRJALLISET LÄHTEET:
Rainbow. Ei julkaisuvuotta. Vihreät pavut suolaliemessä tuotepakkaus. Belgia: Rainbow.
Tiainen, Jorma, O., Väänänen, Juha, Mäkelä, Pekka, Mäkinen, Raili & Pöyhönen, Otto (toim.). 1983. Tietojätti. Jyväskylä: Gummerus ja PA Norstedt & Söners förlag.