perjantai 29. toukokuuta 2009

Ravinto: Tomaatti

Tomaatti (suku Solamun lycopersicum, heimo Solanaceae) ovat viljeltäviin elintarvikkeisiin kuuluva kasvikunnan tuote. Tomaatin alkuperäinen kasvualue on Etelä-Amerikka ja se on perunan sukulainen. Kasvin elintarvikkeina käytettäviä osia ovat isot punaiset tai keltaisen hyvänmakuiset ja mehukkaat marjahedelmät. (Tiainen, Väänänen, Mäkelä, Mäkinen & Pöyhönen 1983, 1245).

Tomaattien ravintosisältö on
- Hiilihydraatteja (lisätään myöhemmin)%,
- Proteiineja (lisätään myöhemmin)%,
- Rasvaa (lisätään myöhemmin)% ja
- Energiaa (lisätään myöhemmin) kJ / 100 g. (ei tekijää, ei julkaisuvuotta, ei sivunumeroa)

Tomaatit sisältävät lykopeenia (karotenoidi), joka mahdollisesti ehkäisee eturauhasyöpää. (ei tekijää, ei julkaisupaikkaa, ei julkaisuvuotta.)

Pohdinta: Ketsuppi sisältää tomaattia, joten runsas ketsupin käyttö voi teoriassa olla hyväksi miehen terveydelle.

KIRJALLISET LÄHTEET:
Tiainen, Jorma, O., Väänänen, Juha, Mäkelä, Pekka, Mäkinen, Raili & Pöyhönen, Otto (toim.). 1983. Tietojätti. Jyväskylä: Gummerus ja PA Norstedt & Söners förlag.