Turvotus on oire, jossa kudoksiin on kertynyt tavanomaista enemmän nestettä. Turvotuksen syynä voi olla muun muassa kuukautiset, ruhjevamma tai sairaus ja se voi vaatia lääkärinhoitoa. Ravitsemuksellinen epätasapaino voi aiheuttaa turvotusta. (Karvonen 1973, 540 ja Murphy 2005, 138.)
Ravitsemuksellisia syitä turvotukseen voivat olla liiallinen suolan tai sokerin käyttö (varastohiilihydraatti glykogeeni sitoo 3 grammaa vettä yhtä grammaansa kohden) tai hiilihappopitoisten juomien nauttiminen (Murphy 2005, 138).
Ravitsemuksellista turvotusta voidaan vähentää nauttimalla maltillisesti hiilihappoisia juomia, sokeria ja suolaa, juomalla vettä sekä syömällä säännöllisesti diureettisiä hedelmiä ja vihanneksia (appelsiini, greippi, kurkku, porkkana, meloni, selleri, vesikrassi). (Murphy 2005, 138.)
KIRJALLISET LÄHTEET:
Karvonen, Matti J (toim.). 1973. Terveyden tietokirja. Helsinki: Valitut Palat - Reader's Digest Ab.
Murphy, Sam. 2005. Nykynaisen kuntokirja. Suomentanut Taina Wendorf. Singapore: Karisto. Saatavuus: Oulun kaupunginkirjasto, maakuntakirjasto.
Onhan yhä jaloviinaa
13 vuotta sitten