Kunto-ohjelma on suunnitelma, jonka tavoite on henkilön fyysisen ja psyykkisen suorituskyvyn nostaminen kunto-ohjelman laatijan määrittelemälle tasolle. Kunto-ohjelma on laaditaan henkilön elämäntilanne huomioonottaen. (Murphy 2005, 29.)
Kunto-ohjelmassa on otettava huomioon muun muassa lepo ja palautuminen, kuormituksen lisääminen asteittain, keskittyminen kehittämistä vaativiin asioihin ja se, että tavoitteiden saavuttaminen voi viivästyä. Kunto-ohjelman osa-alueita ovat muun muassa aerobinen liikunta, voimaharjoittelu, keskivartalon lihakset ja liikkuvuus. Harjoittelu on aloitettava riittävän alhaisella teholla. Juoksijat käyttävät harjoittelussa kova päivä/kevyt päivä -periaatetta. (Myrphy 2005, 29-35.)
Kunto-ohjelma yksilöllisyys ottaa huomioon henkilön käytettävissä oleva ajan, alkukunnon ja henkilökohtaiset tavoitteet. Kunto-ohjelmaan vaikuttavia tilapäisiä tekijöitä ovat muun muassa henkilön mieliala, terveydentila, sitoumukset, energiataso ja motivaatio. Kunto-ohjelma sisältää suunnitelman harjoitusten tiheydestä, kestosta ja rasittavuudesta. (Myrphy 2005, 33.)
Pohdinta: Jos tietää, mihin kaikki päätyy, voi toteuttaa sen oikeilla valinnoilla. Myös kunto on tällainen asia. Lisäksi liikunnasta pitää nauttia, kuten kaikesta muustakin tarpeettomasta. Jatketaan harjoituksia.
Lue myös:
Arvostelu elokuvata Tyttö ja kettu
Kempele-Oulun heikkolahjaiset kiilaajat
Keskittyminen
Maratonpäivä
Oululaisen kaljun herran puskii rottweiler juoksijan perään -show
Oulun tervamaratonin reittikuvaus
Oulun tervamaratonin reitti paidattomana
Tyyni juoksumieli
Urheilijan mieliala
Virénin ajatuksia juoksuharjoittelusta
Virtaustila (Flow-tila)
KIRJALLISET LÄHTEET:
Murphy, Sam. 2005. Nykynaisen kuntokirja. Suomentanut Taina Wendorf. Singapore: Karisto. Saatavuus: Oulun kaupunginkirjasto, maakuntakirjasto.
Onhan yhä jaloviinaa
13 vuotta sitten