torstai 18. kesäkuuta 2009

Terveysvalmentautuminen

Terveysvalmentautuminen on toimenpidekokonaisuus, jonka tarkoituksena on ennaltaehkäistä urheilijan terveydentilan häiriöistä aiheutuva harjoittelu- ja suorituskyvyn aleneminen. Terveysvalmentautuminen koostuu harjoittelutasapainosta, hygieniasta, henkisestä terveydestä, lihashuollosta, lääkinnällisistä toimenpiteistä ja ravitsemuksesta. (Rehunen 1988, 330-331.)

Harjoittelu sairaana on yleensä kuluttavaa eikä rakentavaa. Virus- tai bakteeritulehduksen jälkeen tulee pitää kolme oireetonta lepopäivää. Parantumaton tulehdustila elimistössä voi muun muassa aiheuttaa sydänlihastulehduksen tai altistaa rasitusvammoille. (Rehunen 1988, 331-332.)

Ulkomailla tapahtuvan oleskelun yhteydessä terveysvalmentautuminen käsittää aikaerorasituksen vaikutuksen vähentämisen ja tartuntataudeilta suojautumisen. Tartuntatautien välttämisessä on suuri merkitys tartuntaa levittävien ihmiskontaktien ja ruokamyrkytysriskin sisältävien elintarvikkeiden välttämisellä sekä hygienialla. (Rehunen 1988, 333-335.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Rehunen, Seppo. 1988. Erilaisten lajien valmentaminen. Teoksesta Suomalainen valmennusoppi. Jyväskylä: Suomen Olympiakomitea.