Monet sairaudet ja alkoholin käyttö altistavat elimistön jäähtymiselle. Elimistön jäähtyminen voi johtaa muun muassa väsymykseen, suorituskyvyn heikkenemiseen, hengitysteiden ärsytysoireisiin, kylmä-kosteus-oireisiin, paleltumaan, kuolioon, alilämpöisyyteen (hypotermia), sydänkohtaukseen tai kuolemaan. (Huttunen, Simonen, Kangasniemi & Paajanen-Mannila 1992, 428-430.)
Ihonosat voivat olla paljaita kylmissä olosuhteissa jos lihastyö synnyttää riittävästi ylimääräistä lämpöä. Liikuntasuorituksen aikana elimistön jäätymistä ennaltaehkäistään muun muassa:
- Tarpeetoman riskinoton välttämisellä liikuttaessa vaativissa olosuhteissa
- Pään suojaamisella ja muulla asianmukaisella pukeutumisella (materiaalit, istuvuus)
- Nestetasapainosta ja ravinnonsaannista huolehtimalla
- Pysymällä liikkeessä ja tauot lyhyinä
- Jakamalla voimat oikein ja lyhentämällä liikuntasuorituksen kestoa
- Tupakoimattomuudella
- Säilyttämällä harkintakyky suorituksen ajan
- Käyttämällä hyväksi ympäristön tarjoamaa suojaa tuulelta ja sateelta. (Huttunen, Simonen, Kangasniemi & Paajanen-Mannila 1992, 428-429 ja 431.)
Vaativissa olosuhteissa myös pää suojataan kerrospukeutumisella. Paras materiaali on silkki tai tekninen kuitu. Silkkinen urheiluhuppu suojaa tehokkaasti pään mukaan lukien kasvot ja kaulan. (Huttunen, Simonen, Kangasniemi & Paajanen-Mannila 1992, 429-430.)
Katso myös:
Alkoholi
Elimistön ylilämpeneminen
Juoksukuolema
Saunakuolema
KIRJALLISET LÄHTEET:
Huttunen, Jussi, Simonen, Olli, Kangasniemi, Irmeli & Paajanen-Mannila, Anita (toim.). 1991. Suomalainen lääkärikeskus osa 4. Espoo: Weilin+Göös. Saatavuus: Oulun kaupunginkirjasto: Karjasillan toimipiste.