lauantai 13. kesäkuuta 2009

Elimistön jäähtyminen

Elimistön jäähtyminen on tila, jossa elimistö tai sen osa luovuttaa ympäristöön lämpötasapainon ylläpitämisen salliman määrän ylittävän määrän lämpoä. Elimistön jäähtymistä voidaan estää vähentämällä lämmön siirtymistä ympäristöön, lisäämällä lämmön siirtymistä ympäristöstä elimistöön tai lisäämällä lämmöntuotantoa. (Huttunen, Simonen, Kangasniemi & Paajanen-Mannila 1992, 428-430.)

Monet sairaudet ja alkoholin käyttö altistavat elimistön jäähtymiselle. Elimistön jäähtyminen voi johtaa muun muassa väsymykseen, suorituskyvyn heikkenemiseen, hengitysteiden ärsytysoireisiin, kylmä-kosteus-oireisiin, paleltumaan, kuolioon, alilämpöisyyteen (hypotermia), sydänkohtaukseen tai kuolemaan. (Huttunen, Simonen, Kangasniemi & Paajanen-Mannila 1992, 428-430.)

Ihonosat voivat olla paljaita kylmissä olosuhteissa jos lihastyö synnyttää riittävästi ylimääräistä lämpöä. Liikuntasuorituksen aikana elimistön jäätymistä ennaltaehkäistään muun muassa:
  1. Tarpeetoman riskinoton välttämisellä liikuttaessa vaativissa olosuhteissa
  2. Pään suojaamisella ja muulla asianmukaisella pukeutumisella (materiaalit, istuvuus)
  3. Nestetasapainosta ja ravinnonsaannista huolehtimalla
  4. Pysymällä liikkeessä ja tauot lyhyinä
  5. Jakamalla voimat oikein ja lyhentämällä liikuntasuorituksen kestoa
  6. Tupakoimattomuudella
  7. Säilyttämällä harkintakyky suorituksen ajan
  8. Käyttämällä hyväksi ympäristön tarjoamaa suojaa tuulelta ja sateelta. (Huttunen, Simonen, Kangasniemi & Paajanen-Mannila 1992, 428-429 ja 431.)

Vaativissa olosuhteissa myös pää suojataan kerrospukeutumisella. Paras materiaali on silkki tai tekninen kuitu. Silkkinen urheiluhuppu suojaa tehokkaasti pään mukaan lukien kasvot ja kaulan. (Huttunen, Simonen, Kangasniemi & Paajanen-Mannila 1992, 429-430.)

Katso myös:
Alkoholi
Elimistön ylilämpeneminen
Juoksukuolema
Saunakuolema

KIRJALLISET LÄHTEET:
Huttunen, Jussi, Simonen, Olli, Kangasniemi, Irmeli & Paajanen-Mannila, Anita (toim.). 1991. Suomalainen lääkärikeskus osa 4. Espoo: Weilin+Göös. Saatavuus: Oulun kaupunginkirjasto: Karjasillan toimipiste.