perjantai 26. kesäkuuta 2009

Teippaus

Teippaus on lihasta tai niveltä tukeva ja suojaava teipillä suoritettu sidonta. Teippauksen tavoitteena on ennaltaehkäistä lajin tyyppivamma tai estää vamman uusiutuminen. Teippaukset ovat eräissä lajeissa rutiiniluonteisia. (Aalto 1981, 348-350.) Teippaus on eräs hoitomuoto lääketieteessä.

Teippauksella rakennetaan järjestelmällisesti harkittu tukisidos kudoksen suojaksi. Teippauksen tulisi tehdä tasaisesti juuri oikeaan kohtaan. Tukeva teippaus saadaan aikaan limittämällä teippauskerrokset vähintään puolen teipin leveydeltä. (Aalto 1981, 350.)

Teippaus suoritetaan niin sanotun teippausmallin mukaisesti suoraan iholle. Teippauksessa käytetään tarpeen mukaan venymätöntä tai joustavaa teippiä, teippiliimaa ja alusteippiä. Teippausmallia sovelletaan ennaltaehkäisyn kohteena olevaan tyyppivammaan tai olemassa olevaan vammaan tilanteen mukaisesti. (Aalto 1981, 350.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Aalto, Timo. 1981. Valmennuksen ohjelmointi. Jyväskylä: Oy Scandia kirjat Ab. Saatavuus: paidaton juoksija oulu yksityiskokoelma.