tiistai 23. kesäkuuta 2009

Rasitusta edeltävä ruokavalio

Rasitusta edeltävä ruokavalio on ravitsemusvalmennuksen menettely, jolla pyritään saamaan aikaan se, että urheilusuorituksen alussa urheilijan mahalaukussa ja suolistossa ei ole sulamatonta ruokaa, ja että verensokerin taso kilpailun alussa on tavanomaisella tasolla. Aterioinnin tulisi olla niukkaa ja ruokavalion yksinkertainen sekä aikaisemmin testattu. (Fogerholm 1988, 411-412.)

Ennen pitkäkestoista suoritusta ei viimeisen tunnin aikana tulisi nauttia hiilihydraattipitoisia elintarvikkeita. Liikunta ja korkea verensokeri tehostavat sokerin siirtymistä verestä lihakseen ja seurauksena on veren alhainen sokeripitoisuus (hypoglykemia), jonka oireita ovat muun muassa väsymys, tarkkaavaisuuden häiriöt ja heikkous. (Fogerholm 1988, 411.)

Rasitusta edeltävä ruokavalio painottuu nopeasti sulaviin hiilihydraatteihin ja mukana voi olla hiukan proteiineja. Muun muassa ravintokuitu- ja rasvapitoiset ruoat, tuoreet kasvikunnan tuotteet tai kastikkeet eivät ole suositeltavia. Sulamaton ruoka voi aiheuttaa vatsavaivoja, muun muassa ripulia tai oksentelua. (Fogerholm 1988, 411-412.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Fogelholm, Mikael. 1988. Ruoka, juoma ja ravintomanipulaatio ennen kilpailua. Teoksesta Suomalainen valmennusoppi. Jyväskylä: Suomen Olympiakomitea. Saatavuus: Oulun kaupunginkirjasto: Karjasillan toimipiste.