tiistai 23. kesäkuuta 2009

Suolatankkaus

Suolatankkaus on kehon elektrolyyttivarastojen täydentämistä. Elimistön suolatasapaino ei heikkene alle 8 tunnin suorituksissa ja liiallinen suolan nauttiminen kuivattaa elimistöä siirtämällä nestettä solujen sisältä verisuonistoon. Suolat poistuvat elimistöstä hien mukana. (Fogelholm 1988, 421.) Urheilujuoman suola parantaa hiilihydraattien imeytymistä (Pekola 2003, 141).

Suolatankkauksen tärkein suola on natrium joka ehkäisee elimistön kuivumista sitomalla vettä. Lisäksi natrium vähentää lihaskouritusten määrää pitkäkestoisessa rasituksessa. Muita tarvittavia suoloja ovat muun muassa magnesium ja kalium, joiden pitoisuus muuttuu hikoiltaessa hitaammin kuin natriumin. (Fogerholm 1988, 421.)

Suolatankkaus suoritetaan urheilujuomilla. Suolatankkausta ei saa tehdä suolatableteilla, muilla suolakonsentraateilla tai lisäämällä (ruoka)suolaa urheilujuomaan. (Fogelholm 1988, 421 ja Pekola 2003, 141.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Fogelholm, Mikael. 1988. Ravinto kilpailun aikana. Teoksesta Suomalainen valmennusoppi. Jyväskylä: Suomen Olympiakomitea.
Pekola, Tapio (toim.). 2003. Maraton. Forssa: Juoksija-lehti.