Kuumissa olosuhteissa suoritettu liikunta kuormittaa verenkiertoelimistöä. Elimistön neste- ja suolatasapainon ylläpitäminen liikunnan aikana ennaltaehkäisee ylilämpenemistä. Ylilämpenemisestä seuraavat tiloja ovat muun muassa:
- Pyörtyminen (aivoihin virtaava verimäärä liian alhainen)
- Uupumus (elimistön neste- ja/tai suolatasapainon häiriö)
- Kouristukset (elimistön suolatasapainon häiriö)
- Auringonpistos (pään lämpötilan liiallinen nousu pään ollessa suojaamaton)
- Halvaus (elimistön lämmönsäätelyn yllättävä ja nopea pettäminen, voi johtaa kuolemaan). (Huttunen, Simonen, Kangasniemi & Paajanen-Mannila 1992, 427.)
Elimistön ylilämpenemiselle altistavia tekijöitä ovat elimistön kuivuminen, lapsuus, vanhuus, väärä pukeutuminen ja raskas rasitus. Sairauksista muun muassa erilaiset sydän- ja verenkiertoelimistön sairaudet ja lihavuus altistavat ylilämpenemiselle. Muita altistavia tekijöitä ovat muun muassa eräät lääkkeet, alkoholi sekä huono fyysinen suorituskyky. (Huttunen, Simonen, Kangasniemi & Paajanen-Mannila 1992, 427-428.)
Liikuntasuorituksen aikana on tarkkaltava elimistön tilaa jotta ylilämpenemiseltä vältytään. Elimistön ylilämpenemistä estäviä asioita ovat muun muassa:
- Ihon ja pään suojaaminen auringon suoralta säteilyltä
- Hikoilun (suoraan iholta) mahdollistava puhdas, kevyt ja hengittävä pukeutuminen
- Hikoilemalla haihtuneen veden (ja suolan) korvaaminen
- Tuulen ja viiman sekä varjon hyödyntäminen liikunnan aikana
- Harjoittelu sopeuttavassa lämpötilassa. (Huttunen, Simonen, Kangasniemi & Paajanen-Mannila 1992, 427-428.)
Elimistö sopeutuu ympäristön lämpötilan muutokseen 10-12 vuorokaudessa. Sopeutumiseen tarvittava aika on 1-2 tuntia päivässä. (Huttunen, Simonen, Kangasniemi & Paajanen-Mannila 1992, 427-428.)
Katso myös:
Alkoholi
Juoksukuolema
Saunakuolema
KIRJALLISET LÄHTEET:
Huttunen, Jussi, Simonen, Olli, Kangasniemi, Irmeli & Paajanen-Mannila, Anita (toim.). 1991. Suomalainen lääkärikeskus osa 4. Espoo: Weilin+Göös. Saatavuus: Oulun kaupunginkirjasto: Karjasillan toimipiste.