tiistai 23. kesäkuuta 2009

Valmentajan johtajuus

Valmentajan johtajuus on valmentajan tiedoista, taidoista ja luonteenpiirteistä muodostuva kokonaisuus joita käyttäen määritetään valmennuksen sisältö (tärkein), keinot ja soveltaminen (tilanteenmukainen). Valmentajan johtajuuden tärkeimmät alueet ovat uskottavuus ja vastuullisuus valmentajana. (Kantola 1988, 238-240.)

Valmennustilanteessa nopea ja "riittävän hyvä" ratkaisu on paras. Valmentajan johtajuuden periaatteet ovat:
  1. Tilanteen mukaan toiminen
  2. Harjoittelun oikea mitoittaminen
  3. Harjoittelun monipuolisuus ja vaihtelevuus. (Kantola 1988, 239.)
Yleisesti ottaen johtajuus voidaan määritellä kyvyksi nähdä mennyt, tämä hetki ja tuleva, terveeksi riskinottotaidoksi ja taidoksi asettaa realistiset korkeat tavoitteet. Johtajuuteen kuuluviksi ominaisuuksiksi voidaan katsoa kuuluvan muun muassa jämäkkyys, määrätietoisuus, ihmissuhde- ja motivointitaito sekä vallankäyttötaito. (Kantola 1988, 239.)

Valmentajan johtajuus muodostuu tavoitteenasettelusta, toimintasuunnitelman ja valmennuslinjan määrittelystä ja taloudellsiissa rajoissa pysymisestä. Valmentajan johtajuus on jokapäiväistä työtä yksinkertaisten perusasioiden kanssa joka edellyttää yleiskuvan hallitsemista ja luovaa intuitiota. (Kantola 1988, 240.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Kantola, Heikki. 1988. Valmentaminen on johtamistyötä. Teoksesta Suomalainen valmennusoppi. Jyväskylä: Suomen Olympiakomitea. Saatavuus: Oulun kaupunginkirjasto: Karjasillan toimipiste.