torstai 11. kesäkuuta 2009

Harjoittelun ohjelmointi

Harjoittelun ohjelmointi on valmennuksen ja valmentautumisen tavoitteellinen kokonaissuunnitelma, joka jaetaan fyysiseen, sosiaaliseen ja sosiaaliseen ohjelmointiin. Ohjelmoinnin perustana on näkemys lajista ja sen tarkoituksena on määritellä käytettävissä olevat talouselliset resurssit sekä se, mitä, missä ja miten tapahtuu sekä kuka kantaa vastuun. (Aalto 1981, 10.)

Harjoittelun ohjemoinnin tarkoitus on kasvattaa henkilöstä hyvä ja eheä ihminen. Tämä koskee sekä urheilijaa että kuntoilijaa. (Aalto 1981, 46.)

Harjoittelun ohjelointiin kuuluu harjoittelun tulosten seuranta ja virheanalyysi. Tärkeitä perusmäärittelyjä ovat urheilijan tavoitteiden ja henkilökohtaisten ominaisuuksien määrittely. Kausikohtainen ohjelmointiaikataulu tehdään vuodeksi kerrallaan kuukausikohtaisesti. Urheilijan uran katsotaan kestävän noin 10-15 vuotta. (Aalto 1981, 10-11 ja 14.)

Harjoitteluohjelma sisältää viikon rasitusasteen. Harjoitteluviikon rasitusaste riippuu urheilijan kunnosta ja hänen elämäntilanteestaan sekä harjoitusten kuormittavuudesta. (Aalto 1981, 11.)

Katso myös:
Harjoittelun rytmitys
Juoksuharjoittelua vaikeuttavia tekijöitä
Kestävä kantti
Mielenvoima
Positiivinen rohkaiseminen
Tavoitteellinen harjoittelu
Tehokkuusajattelu
Urheilijan menestykseen vaikuttavat persoonallisuuden piirteet
Virénin kaatuminen 3.9.1972
Virtaustila (Flow-tila)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Aalto, Timo. 1981. Valmennuksen ohjelmointi. Jyväskylä: Oy Scandia kirjat Ab.