lauantai 9. toukokuuta 2009

Juoksun tukilaji: Avantouinti

Avantouinti on kylmälaji, jossa elimistön lämmönhukkaa tehostetaan veden avulla. Vesi on lämpöä siirtävänä väliaineena 10 kertaa kuivaa ilmaa tehokkaampi.

Avantouintia harrastetaan sen mahdollisen stressiä vähentävän, kylmänsietoa ja energiatasapainon säätelyä parantavan ja verenpainetta alentavan vaikutuksen vuoksi. Avantouintiin liitetään myös psyykkisten voimavarojen vahvistuminen sekä mielialan koheneminen. Tietyt fyysiset sairaudet ovat este avantouinnille. (Suomen Latu ry, hakupäivä 9.5.2009.)

Avantouimarin on osattava kuunnella kehoaan ja tämän kautta opittava tuntemaan kylmästressin vaikutus itseensä. Nämä vaikutukset riippuvat kylmästressialtistusten tiheydestä ja voimakkuudesta sekä saunomisesta. (Jyväskylän kaupunki, hakupäivä 9.5.2009)

Avantouinnissa, kuten muissakin kylmälajeissa säännöllisen ja hallitun kylmästressin terveysvaikutukset perustuvat kylmässä tapahtuvaan elimistön stressihormonien eritykseen. Avantouinnin seurauksena voi elimistön verenkierto sekä kudosten aineenvaihdunta parantua. Kylmästressin seurausvaikutukset ovat palautuvia. (Suomen Latu ry, hakupäivä 9.5.2009.)

Elimistö tulee totuttaa kylmästressiin asteittain. Kun elimistö toistuvan kylmästressialtistuksen myötä kylmyyteen, avannossa voidaan olla hiukan pidempää kuin alkuvaiheessa. Elimistöä voidaan lämmittää ennen avantouintia liikunnalla. (Jyväskylän kaupunki, hakupäivä 9.5.2009.)

Avantouinnissa voidaan käyttää jalkaterien suojana villasukkia tai avantouintitossuja. Käsissä voidaan käyttää käsineitä ja päässä päähinettä. Pään kasteleminen avantouinnin yhteydessä lisää elimistön lämmönluovutusta voimakkaasti, joten sitä ei suositella tehtäväksi. (Jyväskylän kaupunki, hakupäivä 9.5.2009.)

Ydinlämmöltään normaalin elimistön ja kylmän avantoveden välinen lämpötilaero aiheuttaa verenkiertoelimistölle ja sydämelle kovan rasituksen (Suomen Latu ry, hakupäivä 9.5.2009). Siirryttäessä lämpimästä kylmää ja kylmästä lämpimään on elimistöä totutettava lämpötilan muutokseen. Liikkuminen avannolla on tehtävä varoen ja rauhallisesti, koska jää on liukasta. (Jyväskylän kaupunki, hakupäivä 9.5.2009.)

Avantouinnin jälkeen on pukeuduttava lämpimästi. (Suomen Latu ry, hakupäivä 9.5.2009). Lisäksi voidaan nauttia lämmintä juotavaa. Avantouijalla tulisi aina olla mukana toinen henkilö, joka huolehtii turvallisuudesta. (Jyväskylän kaupunki, hakupäivä 9.5.2009).

Avantouinnin voi estää sairaus, jonka oireet pahenevat kylmästressin vuoksi. Ennen avantouinnin aloittamista tulee keskustella lääkärin kanssa uimarin terveydentilasta. Sydän- ja verenpaineoireet ovat tyypillisiä esteitä avantouinnille. (Suomen Latu ry, hakupäivä 9.5.2009.)

Pohdinta: Avanto alentaa elimistön ydinlämmön hyvin nopeasti. Paidattomassa juoksussa kylmästressi on yleensä vähemmän "hivuttavaa" kuin avantouinnissa, mutta kyllä juoksijakin voi kokea "raastavaa" kylmyyttä oikeissa olosuhteissa. Paidattomassa juoksussa pitää myös olla jonkin verran kuntoa, että elimistön lämpötila pysyy yllä lihastyö seurauksena.

Lämmin kylpy voi nopeuttaa elimistön ydinlämmön palautumista kylmälajin jälkeen.

Katso myös:
Lämmin kylpy

SÄHKÖISET LÄHTEET:
Jyväskylän kaupunki. Kaupungin sähköinen tiedotuslehti. http://www3.jkl.fi/tiedotus/lehti/index.php/2006-02/819. Hakupäivä 9.5.2009.
Suomen Latu ry. Miksi avantoon? http://www.suomenlatu.fi/index.cgi?S030101. Hakupäivä 9.5.2009.