Kimmokestävyys on lihaksiston kyky tuottaa kimmoisaa liikettä pitkäkestoisen fyysisen suorituksen aikana. Kimmoisa lihastyö tekee liikkeistä joustavia, energiataloudellisia ja tehokkaita. (Vuorimaa & Seppälä 1986, 88.)
Kimmokestävyysharjoittelun tavoitteet ovat koordinaation, nopeuden sekä askelpituuden ja -nopeuden lisääminen. Kimmokestävyysharjoittelua tulisi tehdä ympärivuotisesti. (Aalto 1986, 137.)
Kimmokestävyysharjoittelussa on voimaharjoittelun piirteitä. Kimmokestävyys ilmenee muun muassa ponnistusvoimana, jäntevyytenä juoksunomaisissa loikissa ja mäkijuoksussa, kirikestävyytenä sekä juoksun energiatalouden paranemisena. (Vuorimaa & Seppälä 1986, 88-89.)
Kimmokestävyys- ja voimaharjoittelu ovat juoksuharjoittelun tukiharjoituksia. Niiden merkitys tulisi ymmärtää ja niitä tulisi harjoitella säännöllisesti esimerkiksi moniloikka-, konkka-, juoksuloikka- ja kimmohyppelyharjoituksilla tasaisella tai ylämäkeen. (Vuorimaa & Seppälä 1986, 88-89.)
KIRJALLISET LÄHTEET
Aalto, Timo. 1981. Valmennuksen ohjelmointi. Jyväskylä: Oy Scandia kirjat Ab. Saatavuus: paidaton juoksija oulu yksityiskokoelma.
Vuorimaa, Timo & Seppälä, Leevi. 1986. Kestävyysjuoksuvalmennus. Kaarina: Suomen Urheiluliitto Ry. Saatavuus: Oulun kaupunginkirjasto, Karjasillan toimipiste.
Onhan yhä jaloviinaa
13 vuotta sitten