tiistai 9. kesäkuuta 2009

Polkupyöräonnettomuus

Polkupyöräonnettomuus on liikenneonnettomuus, jonka yhtenä osapuolena on pyöräilijän kuljettama moottoroimaton kevyt ajoneuvo, polkupyörä. Polkupyöräonnettomuuden seuraus on joko loukkaantuminen tai kuolema. (Huttunen, Simonen, Kangasniemi & Paajanen-Mannila 1991, 528-532.)

Polkupyöräonnettomuuksille altistava tekijät jakautuvat liikenneympäristöstä, polkupyörän kunnosta sekä polkupyörän kuljettajasta ja hänen liikennekäyttäytymisestään aiheutuviin riskeihin. Polkupyörän kuljettajan ajokelpoisuutta tai liikennesääntöjen tuntemusta ei valvota järjestelmällisesti. (Huttunen, Simonen, Kangasniemi & Paajanen-Mannila 1991, 528-529.)

Kaatuminen ja törmäys (muun muassa liikennemerkkiin, muuhun ajoneuvoon, jalankulkijaan tai koiraan) ovat tavallisimmat polkupyöräonnettomuudet. Liikenneympäristön riskitekijöitä ovat muun muassa :
  1. Autonkuljettajan suoritus-, havainto- ja arviointikyvyn puutteet (muun muassa alkoholi, lääkkeet, huumausaineet, väsymys, sairaudet, näön häiriöt, vanhuus)
  2. Autonkuljettajan tieliikennelain vastainen toiminta ja piittaamattomuus
  3. Ajoneuvoliikenne kevyenliikenteenväylällä
  4. Polkupyöräliikenne ajoradalla
  5. Tien epätasaisuus, pehmeys tai liukkaus (öljy, vesi, lumi, jää, siitepöly, lehdet, sora, hiekka , kivi tms., jne.)
  6. Pimeys
  7. Autoliikenteen nopeus. (Huttunen, Simonen, Kangasniemi & Paajanen-Mannila 1991, 529 ja 531.)

Vastuu polkupyörän kunnosta on sen kuljettajalla . Polkupyörän kuntoon liittyviä riskitekijöitä ovat muun muassa:

  1. Vaikea hallittavuus (tasapainon ylläpito)
  2. Vaikea havaittavuus (nopea liikkuminen, pieni koko, valojen ja heijastinten puute tai virheellisyys)
  3. Hitaus autoliikenteeseen nähden ja nopeus jalankulkijoihin nähden
  4. Mekaaninen vika tai renkaan lukkiutuminen (voi johtaa kuolemaan). (Huttunen, Simonen, Kangasniemi & Paajanen-Mannila 1991, 529-530.)
Muut tiellä liikkujat odottavat polkupyöräilijältä tieliikennelain mukaista ennakoitavaa ja muut tienkäyttäjät huomioon ottavaa liikennekäyttäytymistä. Polkupyörän kuljettajasta ja hänen liikennekäyttäytymisestään aiheutuvia riskejä ovat muun muassa:
  1. Polkupyörän kuljettajan suoritus-, havainto- ja arviointikyvyn puutteet (muun muassa alkoholi, lääkkeet, huumausaineet, väsymys, sairaudet, näön häiriöt, lapsuus tai vanhuus)
  2. Liiallinen tilannenopeus ja liikenteen seuraamisen ja ennakoinnin laiminlyönti
  3. Varomattomuus, arviointivirhe tai muu inhimillinen syy
  4. Polkupyörän kuljettajan tieliikennelain vastainen toiminta ja piittaamattomuus
  5. Vaikea havaittavuus (nopea ja hiljainen liikkuminen, pieni koko, valojen ja heijastinten puute tai virheellisyys)
  6. Riskialttiiden reittien käyttäminen (moottoriajoneuvoliikenteen seassa liikkuminen)
  7. Vieraan esineen tai raaja joutuminen pinnojen tai ketjun väliin
  8. Pyöräilykypärän käyttämättömyys. (Huttunen, Simonen, Kangasniemi & Paajanen-Mannila 1991, 529-531.)

Polkupyöräonnettomuuksia voidaan vähentää muuttamalla polkupyöräilijöiden liikennekäyttäytymistä turvallisemmaksi. Tämä tavoite on erittäin vaikeasti saavutettavissa. (Huttunen, Simonen, Kangasniemi & Paajanen-Mannila 1991, 531.)

Pyöräilykypärän käyttö on Suomessa vielä uusi asia ja sitä vieroksutaan. Vakavaan aivovammaan riittää kaatuminen ajonopeuden ollessa hidas ja valtaosa (61%) kuolemaan johtaneista polkupyöräonnettomuuksien vammoista on pään vammoja. (Huttunen, Simonen, Kangasniemi & Paajanen-Mannila 1991, 530 ja 532.)

Pään vamma on lapsilla keskimääräistä yleisempi. Jokaista polkupyöräonnettomuudessa kuollutta kohden on ainakin yksi vaikean aivovamman saanut. Lapsena hankittu aivovamma vaikeuttaa elämää mahdollisesti 70-90 vuotta. (Huttunen, Simonen, Kangasniemi & Paajanen-Mannila 1991, 530 ja 532.)

Pohdinta: Oulussa polkupyöräilijät eivät piittaa omasta eivätkä muidenkaan liikenneturvallisuudesta. Lähteenä käytetty kirja on 18-vuotias, joten ei oululaisten pyöräilijöiden asenne ei ole mitään uutta auringon alla.

Katso myös:
Pyöräilijän kokemat "viidakon lait"

KIRJALLISET LÄHTEET:
Huttunen, Jussi, Simonen, Olli, Kangasniemi, Irmeli & Paajanen-Mannila, Anita (toim.). 1991. Suomalainen lääkärikeskus osa 4. Espoo: Weilin+Göös. Saatavuus: Oulun kaupunginkirjasto: Karjasillan toimipiste.