Ron Clarke on australialainen kestävyysjuoksija. Kenny Moore kertoo hänestä kirjassaan Suuret juoksijat – Haamumailista Moskovan olympialaisiin. Tämä kirjoitus kertoo Clarken juoksuharjoittelua koskevista ajatuksista.
Clarkelle oli voittamista tärkeämpää juosta rohkeasti oman näkemyksensä mukaan. Häviäminen ei ole häpeällistä, vaan se, että jätetään yrittämättä häviämisen pelon vuoksi. (Moore 1984, 74.)
Clarke juoksi jokaisen kilpailunsa tavoitteenaan olla paras. Itsensä alttiiksi panemisen haaste oli hänelle tärkeämpää kuin mahdollinen häviö. Juoksun hallitseminen alusta loppuun on Clarken mukaan kestävyysjuoksijan henkisen ja fyysisen kestävyyden paras mahdollinen testi. (Moore 1984, 59.)
Clarke periaate oli pitää johtopaikka koko kilpailun ajan. Joukon johtaminen kuluttaa henkisesti, koska perässä juoksijan hyötyy ”ilmaiseksi” ensimmäisenä juoksevasta, josta voi seurata katkeruutta Samoin johtava helposti pelkää sitä, että takana tulevat ohittavat hänet. Tasavertaisten kilpailijoiden taistellessa keskenään voitosta, pätee usein sanonta: ”hän joka johtaa, ei koskaan voita.” Clarken mielestä toisen suorituksesta hyötyminen on omien kykyjen halventamista ja loukkaus toisia kilpailijoita kohtaan. (Moore 1984, 70.)
Urheilijan päämäärän ymmärtäminen ei ole mahdollista tavalliselta ihmiseltä tai amatööriurheilijalta. Clarken asennetta ymmärsivät parhaiten kestävyysjuoksijat. Vierailultaan Emil Zatopekin luona vuonna 1966 Clarke sai Zatopekilta muistoksi hänen Helsingin kisojen 10 000 metrin kultamitalin. Kuiskaus: ”Ei ystävyyden vuoksi, vaan koska ansaitsen sen”, olivat Zatopekin jäähyväissanat. (Moore 1984, 74 – 75.)
Pohdinta: Niinpä. Juoksentelija ei ymmärrä sitä, mitä juoksu on. On turha puhua juoksusta, sillä juoksijat eivät tarvitse, ja juoksentelijat eivät käsitä. Parempi puhua vain säästä, niin kenellekään ei tule paha mieli.
PAINETUT LÄHTEET:
Moore, Kenny. 1984. Suuret juoksijat – Haamumailista Moskovan olympialaisiin. Suomentanut Matti Hannus. Hämeenlinna: Karisto. (Lainattu Oulun kaupinkirjasto maakuntakirjasto, Karjasillan toimipiste).
Onhan yhä jaloviinaa
13 vuotta sitten