perjantai 10. huhtikuuta 2009

Tyyni juoksumieli

Juoksija voi nostaa suoritustasoaan vaikuttamalla ajatuksillaan tahdonalaisesti fysiologisiin toimintoihinsa. Tyynella juoksumielellä voidaan vähentää elimistön suoritusta heikentäviä reaktioita ja vahvistaa sitä kohottavia reaktioita. (Jansson 1990, 113.)

Tyyni juoksumieli tarkoittaa sitä, että juoksija kontrolloi oman elämänsä valintoja. Tällöin juoksija tekee eri tilanteissa valintansa omien sisäisten tarpeidensa pohjalta. (Honoré 2006, 26.)

Kiinalaisen metafysikaan mukaan terveys on yinin ja yangin sopusointua. Taiji-symboli kuvaa vastakkaisten voimien jatkuvaa vaihtumista toisikseen. Taijissa ihmisen mieli ja keho pyritään saamaan sopusointuun. Ajatuksista, liikkeistä ja hengityksestä pyritään muodostamaan ehjä kokonaisuus. (Klemola 1990, 12-13.) Tyyneys ja nopeus vaihtuvat toisiksiin ilman erityistä huomiota.

Stressireaktio on fyysinen ilmiö. Myönteinen stressi on hallittua ja lyhytaikaista ja sen tehtävä on auttaa yksilöä selviytymään. Tällainen stressi toimii sopeutumistyökaluna, ja Darwin on todennut, että sopeutuvaisimmilla on paremmat selviämismahdollisuudet kuin vahvimmilla. Hallitsemattomista tilanteista johtuva pitkittynyt stressi heikentää elimistön terveydentilaa. (Lindberg, 107-109.)

Tyyni juoksumieli voidaan oppia esimerkiksi käyttämällä biopalautemenetemää. Tätä menetelmää voidaan käyttää terveydenhuollossa muun muassa hoidettaessa stressin oireita, korkeaa verenpainetta tai Raynaudin ilmiötä. Raynaudin ilmiöllä tarkoitetaan sormien ja varpaiden verenkierron heikkenemistä kylmässä. Biopalautemenetelmää voidaan käyttää myös urheilijoilla heidän suoritustensa optimointiin. (Lindberg, 103-104.)

Biopalautemenetelmä perustuu ajantasaiseen ja objektiiviseen tietoon henkilön fysiologisista toiminnosta (Jansson 1990, 113). Biopalautemenetelmässä hallitaan stressiä tunnistamalla stressin läsnäolo ja vastaamalla siihen tietoisella rentoutumisella. Biopalautteena voi toimia sormien lämpötila, joka laskee kun kehon ääreisverenkierto heikkenee adrenaliinin johdosta. Onnistunut rentoutuminen parantaa tällöin sormien verenkiertoa ja nostaa sormien pintalämpötilaa. (Lindberg, 101-103.)

Kun henkilö oppii biopalautemenetelmän, stressin tunnistaminen tapahtuu tunteen avulla. Biopalaute edellyttää aktiivista halua havainnoida elimistön toimintoja sekä muuttaa niitä. Menetelmän tarkoituksena on mielen ja kehon hallinta sekä niiden kautta voimavarojen vapauttaminen, menestymisedellytysten parantaminen ja itsetuntemuksen lisääminen. (Jansson 1990, 113-115.)

Pohdinta: Jos henkilöllä on Raynaudin oire, hän joutuu normaalissa elämässä kamppailemaan sormien ja muiden elimistön ääriosien vakavan paleltumisriskin kanssa. Toisaalta hän tämän johdosta oppii olemaan pakkasessa mahdollisimman rento hartioista sormenkärkiin asti. Käsien verenkiertoa pyritään parantamaan Raynaudin oireessa käsien rentoudella, käsien puristelu nyrkkiin pahentaa tilannetta, koska lihasten supistuminen heikentää tilannetta entisestään.

Juostessa paras vastaus kylmästressiin on rentoutuminen, koska tällöin ääreisverenkierto avautuu ja sormet saavat mahdollisuuden lämmetä. Jos tämä ei auta, puetaan takki, ja mietitään riittääko se palauttamaan elimistön lämpötilan yhdessä juoksun kanssa riittävän nopeasti riittävälle tasolle. Rentoutumisen tarkoitus on saavuttaa tyyni mieli.

Kilpailussa tyyni mieli toimii siten, että kun ei hermoile turhaan omasta sijoituksestaan, se on todennäköisesti oman suorituskyvyn mukainen. Harjoittelun onnistuminen näkyy aina loppuajassa. Kun urheilija juoksee oman juoksunsa omien sisäisten päätöstensä varassa, hän ei ole antanut kenenkään muun vaikuttaa tulokseensa. Juoksentelijat pyrkivät parantamaan omaa sijoitustaan henkisellä väkivallalla kanssakilpailijoita kohtaan.

KATSO MYÖS:
Flow: Flower (kukka)
Flow-tila: elämän tarkoitus
Flow-tila: ilo
Flow-tila: kehon virtaustila
Flow-tila: mielen virtaustila
Flow-tila: optimaalinen sisäinen kokemus
Flow-tila: sisäinen kasvu
Flow-tila: stressinsieto
Flow-tila: tehtäväkeskeinen persoonallisuus
Flow-tila: vapaa-aika
Flow-tila: virtaustilatoiminto
Flow-tila: yksinolon ilo
Flow-tila: yu (pehmeys)
Virtaustila (Flow-tila)

Kirjalliset lähteet
Honoré, Carl. 2006. Slow Elä hitaammin!. Suom. Outi Huovinen. Uddevalla: Bazar Kustannus Oy.
Jansson, Laura. 1990. Urheilijan psyykkinen valmennus. Keuruu: Otava.
Klemola, Timo. 1990. Taiji Liikettä hiljaisuudessa - hiljaisuutta liikeessä. Keuruu: Otava.
Lindberg, Leif. 2003. Migreeni. Jyväskylä: Ajatus Kirjat.