maanantai 20. huhtikuuta 2009

Lihavuus

Lihavuus on elimistön tila, jossa kehossa on sen kokoon nähden suhteellisesti liian suuri määrä rasvakudosta. Rasvakudoksen määrään vaikuttavat rasvasolujen lukumäärä ja niiden koko. Lihavuuden synnyttää ja sitä ylläpitää elimistön energiantarpeen ylittävä energiansaanti. (Erikson, Mellstrand, Peterson, Renström & Svedmyr 1987, 307.)

Pitkäaikaiseen lihavuuteen liittyy usein mahdollisesti vakavia kroonisia sairauksia. Lapsuudessa omaksutuilla liikunta- ja ravitsemustottumuksilla on suuri ennaltaehkäisevä merkitys aikuisiän lihavuuden riskin pienentämisessä. Lapsuusiän lihavuus on merkittävä aikuisiän lihavuuden riskiä kasvattava tekijä. (Erikson, Mellstrand, Peterson, Renström & Svedmyr 1987, 307 – 308.)

Pohdinta: Painonhallinta on elämäntapa samoin kuin painonhallitsemattomuus. Ranskalaisten naisten hoikkuuden perusta on se, että syödään hyvin ja tästä syystä ruokaa ei tankata ylimääriä. Amerikkalaisten lihavuuden perusta on se, että syödään huonosti (hampurilaisia jne.) ja tästä syystä ruokaa tankataan ylimääriä. Ja Suomi on Euroopan amerikkalaisin maa, jopa amerikkalaisempi kuin Amerikka itse.

Miten muuten pakattu vesi keksittiin? Ranskalainen elintarviketeollisuus kysyi: ”Pullotettu vesi? Eiväthän amerikkalaiset sentään niin typeriä ole?” (Valitut Palat ei sivunumeroa, ei julkaisuvuotta.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Ei kirjoittajaa. Ei julkaisuvuotta. Valitut Palat -aikakausilehti. Ei kustannuspaikkaa: Ei julkaisijaa.
Erikson, Bengt O, Mellstrand, Tore, Peterson, Lars, Renström, Per & Svedmyr, Nils. 1987. Urheilijan terveydenhuolto. Suomentanut Juha Karvonen. Jyväskylä: Valmennuskolmio Oy. (Saatavuus: Oulun kaupunginkirjaton maakuntakirjasto; Karjasillan toimipiste)
Karvonen, Matti J (toim.). 1973. Terveyden tietokirja. Helsinki: Valitut Palat - Reader's Digest Ab.