Notkeus eli liikkuvuus tai joustavuus on kehon nivelten ominaisuus, joka mahdollistaa lajin kannalta tarkoituksenmukaiset raajojen liikeradat. Elimistön eri nivelten notkeuteen vaikuttavat perityt rakenteelliset ominaisuudet ja harjoittelu. Notkeus jaotellaan yleiseen ja lajikohtaiseen notkeuteen. (Mero & Kyllönen 1990, 168.)
Notkeuden harjoitusmenetelmät jakaantuvat aktiivisiin ja passiivisiin venytysmenetelmiin. Osaan venyttelyharjoitteista sisältyy loukkaantumisvaara joko suoritustavan tai urheilijan tuki- ja liikuntaelimistön ominaisuuksien johdosta. Notkeutta on ylläpidettävä päivittäisillä harjoituksilla. (Mero & Kyllönen 1990, 168.)
Riittävä notkeus mahdollistaa teknisesti paremman urheilusuorituksen. Yleisesti ottaen notkeus parantaa rentoutta, voimantuottoa, nopeutta ja kestävyyttä kaikissa syklisesti toistuvissa kuten juoksussa. Riittävä notkeus ehkäisee lihasvammoja. Notkeuden kehitystä voidaan seurata notkeustesteillä. (Mero & Kyllönen 1990, 168 ja 175.)
Pohdinta: Jotkut pitävät notkeutta kilpailuna, jossa notkeampi on ”parempi.” Yleensä nämä henkilöt ovat (ikäviä) naisia, koska naisten notkeus on yleensä parempi kuin miesten. Syynä on se, että naisilla on enemmän nestettä ja rasvakudosta kuin miehillä.
Notkeus ei ole kilpailulaji, sillä yliliikkuvuuskin aiheuttaa terveyshaittoja. Juoksijankin on hyvä olla notkea. Mutta sopivasti vain, ei tarpeettoman ylinotkea, hyvä notkeus riittää.
KIRJALLISET LÄHTEET:
Mero, Antti & Kyllönen, Anne. 1990. Teoksesta Lasten ja nuorten harjoittelu. Mero, Antti, Vuorimaa, Timo & Häkkinen, Keijo. Jyväskylä: MERO Oy. (Saatavuus: Oulun kaupunginkirjaton maakuntakirjasto; Karjasillan toimipiste)
Onhan yhä jaloviinaa
13 vuotta sitten