Henry Rono on kenialainen kestävyysjuoksija. Kenny Moore kertoo hänestä kirjassaan Suuret juoksijat – Haamumailista Moskovan olympialaisiin. Tämä kirjoitus kertoo Ronon juoksuharjoittelua koskevista ajatuksista.
Ronon juoksulahjakkuutta kuvattiin arvoituksellisena lahjana, jota ei voida opettaa eikä sitä voida oppia (Moore 1984, 199). Hän on kotoisin Itä-Afrikan vuoritangolta, jonka asukkaat suhtautuvat realistisesti kipuun ja vaivannäköön. Kestävyysjuoksussa illuusiottomuus on eduksi, koska kukaan ei voi juosta unelmiaan nopeammin. (Moore 1984, 193.)
Itäafrikkalaisille juoksijoille on tyypillistä vaihteleva juoksunopeus. Vuoristossa asuminen kehittää juoksijalle tavanomaista suuremman hapenkuljetuskyvyn. Kun juoksija voi kilpailussa kiristää vauhtiaan, muiden juoksijoiden on joko seurattava ja jouduttava happivelkaan tai sitten varottava happivelkaa ja jäätävä jälkeen. (Moore 1984, 193.)
Ronon menestyksen perusta on aistinvarainen kyky tunnistaa optimaalisen harjoitusrasituksen raja. Ronon valmentaja John Chaplin kertoi juoksijoille harjoituksen tyypin ja juoksijat voivat päättää itse harjoitusten laadun ja sopeuttaa sen omaan lepo- ja rasitussuhteeseensa. Juoksija, joka tietää mitä tekee, kykenee harjoittelemaan tuloksekkaasti ilman ulkopuolisten suorittamaa kontrollia. (Moore 1984, 196.)
Pohdinta: Kun voi kohdata totuuden, unelmat toteutuvat. Unelmat vaativat työtä ja tavoitteen, jonka työ tekee todeksi. Juoksijan menestymisen perusta ovat sattuma ja lahjakkuus sekä taito kuunnella elimistöään ja tehdä harjoittelua koskevat päätökset näiden havaintojen perusteella.
Hyvä valmentaja osaa opettaa juoksijan oman itsensävalmentajaksi. Fyysinen lepo ja henkinen lleikki auttavat kestämään harjoittelurasitusta. Ne kuuluvat osana myös itse harjoitusta, eivätkä ole siitä erillinen osuus, jonka voi aikatauluttaa.
PAINETUT LÄHTEET:
Moore, Kenny. 1984. Suuret juoksijat – Haamumailista Moskovan olympialaisiin. Suomentanut Matti Hannus. Hämeenlinna: Karisto. (Lainattu Oulun kaupinkirjasto maakuntakirjasto, Karjasillan toimipiste).
Onhan yhä jaloviinaa
13 vuotta sitten