Liikunta on elimistön fyysistä kuormittamista niin, että sen notkeus,voima ja kestävyys pysyvät riittävällä tasolla tai kehittyvät riittävälle tasolle. Elimistön riittävää fyysistä suorituskykyä kutsutaan tavallisesti hyväksi kunnoksi. Hyvälle kunnolle ei ole täsmällistä määritelmää. (Järvinen, Hultin & MyllykoskI 1984, 276.) Täydellinen liikunnan puute rappeuttaa elimistön fyysisesti (Karvonen 1973, 79).
Ihmisen elimistön fyysinen lähtökohta on sen sopeutuvuus säännölliseen ja kovaan rasitukseen (Järvinen, Hultin & MyllykoskI 1984, 276). Henkilön liikunnan harjoittamiseen ja hänelle sopivaan lajiin tai lajeihin vaikuttavat muun muassa terveydentila, ruumiinrakenne, ravintotottumukset sekä levon ja unen määrä. Liikunnan lisäksi tarvitaan rentoutumisen hallintaa. Liikunnan harjoittelun on oltava tavoitteellista ja säännöllistä. (Karvonen 1973, 79.)
Liikunnan tehoa parantaa asianmukainen harjoitteluohjelma. Harjottelussa on otettava huomioon muun muassa seuraavat asiat:
1. mikäli terveydentilasi antaa aihetta, neuvottele lääkärin kanssa ennen liikunnan aloittamista
2. harjoittele vain kun tunnet olosi terveeksi. Vilustuneena, kuumeisena tai muuten olon tuntuessa sairaalta ei saa harjoitella
3. harjoittelen vain riittävän levänneenä, koska koska fyysinen väsyneisyys lisää loukkaantumisriskiä erittäin paljon
4. lepää heti, jos tunnet kipua ja olosi on muuten huono
5. tunnista rajasi ja pidä harjoittelu sopivana. Aloita varovasti ja kasvasta harjoittelun tehoa noin kuuden kuukauden jaksoissa
6. opi erottamaan harjoituskipu kudosvaurioista varoittavasta kivusta. Kipu ei ole harjoituksen tehokkuuden mittari (Järvinen, Hultin & MyllykoskI 1984, 276.)
Pohdinta: Edellä esitetty 6 kohdan lista sopii myös juoksuharjoitteluun. Liikkuessa on opittava kuuntelemaan elimistöään ja osattava itse asettaa rajat. Parempi sytyttää kynttilä kuin soimata pimeyttä.
Katso myös:
Harjoittelutasapaino
Lihaksen harjoituskipu
Liikarasittuneisuus
Luovuus
Maratonjuoksijan psyykkinen kestävyys
Paidaton juoksija helsinki: Helena
Tavoitteellinen harjoittelu
Virtaustila (Flow-tila)
KIRJALLISET LÄHTEET:
Järvinen, Klaus, A. J., Hultin, Holger & Myllykoski, Kosti (toim.). 1984. Terveyden ABC – kotilääkäri neuvoo. Belgia: Oy Valitut Palat – Reader’s Digest Ab.
Karvonen, Matti J (toim.). 1973. Terveyden tietokirja. Helsinki: Valitut Palat - Reader's Digest Ab.